Soferii vor fi sanctionati indiferent de statul UE in care s-a comis infractiunea

Parlamentul European a dat undã verde unei directive a Comisiei Europene ce intãreste cooperarea politieneascã si vizeazã posibilitatea de a sanctiona un sofer indisciplinat, chiar dacã a comis infractiunea intr-un alt stat membru UE decât cel al cãrui cetãtean este.
Schimbul de informatii intre statele membre privind inmatricularea vehiculelor va putea deveni in curând regulã obligatorie, pentru a permite urmãrirea infractiunilor celor mai importante din codul rutier, indiferent de statul UE in care au fost comise.

Politia Rutiera

Infractiunile vizate de noile mãsuri sunt excesul de vitezã, condusul sub influenta alcoolului, neutilizarea centurii de sigurantã, nerespectarea culorii rosii a semaforului, condusul sub influenta drogurilor, neutilizarea cãstii de protectie, circulatia pe o bandã interzisã (de exemplu, banda specialã pentru autobuz), utilizarea nepermisã a telefoanelor mobile sau a oricãrui alt echipament de comunicare in timpul conducerii autovehiculului.

Directiva va trebui aprobatã in unanimitate de Consiliul de ministri si va intra in vigoare a doua zi dupã publicarea sa.

Statele membre dispun de maximum 24 de luni pentru a aplica noile reguli, cu exceptia Irlandei, a Marii Britanii si a Danemarcei, care deocamdatã nu sunt incluse in acest sistem.

Obiectivul prezentei directivei este de a consolida securitatea rutierã si de a asigura egalitatea in fata legii a tuturor contraventiilor, inclusiv a celor care locuiesc intr-un alt stat membru.

“Dupã mai mult de trei ani de negocieri, acest acord este primul pas foarte important pentru a pune capãt sentimentului de impunitate pe care il aveau anumiti soferi si pentru a reduce numãrul victimelor de pe soselele noastre”, a declarat deputata spaniolã Ines Ayala Sender (S&D), raportoarea Parlamentului.

Statele membre se angajeazã sã comunice coordonatele soferului sau ale titularului certificatului de inmatriculare al vehiculului acuzat autoritãtilor din statul in care infractiunea a fost constatatã, pentru ca acestea din urmã sã poatã incepe urmãrirea.

Autoritãtile din tara in care infractiunea a fost comisã vor trimite apoi contravenientului o scrisoare recomandatã pentru a-i aduce la cunostintã tipul de infractiune sãvârsitã si sanctiunea care se aplicã, precum si posibilele cãi de recurs si consecintele juridice. Amenda si modalitãtile de aplicare vor fi stabilite conform regulilor statului in care a fost comisã infractiunea.

Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European a consolidat nivelul de protectie a datelor personale si obligatia de a sterge fisierele privind contravenientii imediat dupã inchiderea procedurii.

Sursa: Realitatea.net

Spune-ti pãrerea

Webdesign Cluj, Web Hosting Cluj, Promovare Web