Cum recuperezi Banii de pe Taxa auto? Statul trebuie sa despagubeasca 40.000 de romani!

Românii care au plãtit taxa auto ar trebui sã se grãbeascã sã cearã in instantã recuperarea banilor. Avocatii ii avertizeazã pe acestia cã autoritãtile statului incearcã “artificii legislative” astfel incât sã nu fie nevoite sã restituie cele peste 850 de milioane de euro achitate de români din 2008 si pânã la finele anului trecut.

In prezent existã circa 40.000 de cereri de rambursare a taxei auto. Cea mai mare parte a instantelor judecãtoresti au decis sã restituie banii pe taxa auto celor care au cerut inapoi taxa. Statul a incasat, din 2008 si pânã la finele lunii aprilie 2011, circa 890 de milioane de euro din taxa auto si a returnat, in acelasi interval, 30,8 milioane euro, potrivit datelor ANAF.

“Ministrul Mediului greseste. Dumnealui a spus in Italia cã aceste hotãrâri de la Luxemburg nu sunt obligatorii decât pentru tribunale, nu si pentru stat. Adicã inviti oamenii sã dea statul in judecatã. Este o mare gresealã si asta ne va pune intr-o situatie absolut jenanatã, ca stat de procedurã de infrigement, pentru cã hotãrârile Curtii sunt obligatorii in primul rând pentru stat, pentru autoritãti”, a declarat la Realitatea TV, avocatul Gheorghe Piperea.

“In al doilea rând, ultima cauzã a spus cã nu numai taxa din 2008 este ilegalã, ci si varianta care este acum in vigoare. Este ilegalã. De aici rezultã cã tot ce s-a incasat pânã acum este supus restituirii”, a mai spus Piperea.

“Statul nu face eforturi sã restituie din oficiu taxa auto. Procurorul general al României, Codruta Kovesi, a introdus recurs in interesul legii la câteva sãptãmâni dupã ce Curtea de Justitie a UE de la Luxemburg a dat verdictul in cazul Tatu. In cazul in care inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) va lua o astfel de decizie, 99% din cei care nu au cerut in instantã restituirea taxei auto nu vor mai avea sansa sã obtinã banii inapoi”, a declarat pentru gândul avocatul Cosmin Flavius Costas.

Recursul a fost trimis de Procurorul General cãtre ICCJ la data de 12 mai. “in consecintã, in contextul celor douã probleme de drept solutionate neunitar, consider cã, in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 4, art. 7 si art. 10 alin. (1) din Ordonanta de Urgentã a Guvernului nr. 50/2008, cu modificãrile si completãrile ulterioare, raportate la art. 7 alin. (2) din Legea nr. 554/2004, modificatã si completatã, organul specializat din cadrul Institutiei Prefectului nu poate fi obligat la inmatricularea autovehiculelor si nici sumele achitate cu titlu de taxã pe poluare nu pot fi restituite, fãrã ca nelegalitatea stabilirii si/sau perceperii acestei taxe sã fi fost constatatã, in prealabil, prin decizii sau dispozitii ale autoritãtii fiscale ori prin hotãrâri judecãtoresti”, se aratã in recursul in interesul legii trimis de Procurorul General la iCCJ.

Recuperare Taxa Auto 2011

In 7 aprilie, Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE) a arãtat, intr-o notã, ca rãspuns la o cerere din partea unei instante din România, cã taxa de poluare introdusã in România nu este conformã cu legislatia europeanã. De asemenea, pe 7 iulie, CJUE a dat un alt rãspuns similar, intr-un alt caz al unui român ce a cerut restituirea taxei.

“Taxa de poluare introdusã de România, impusã masinilor la prima lor inregistrare in România, contravine legislatiei Uniunii Europene. Respectiva lege (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima inmatriculare, n.r.) are efectul de a descuraja importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand cumpãrate in alte state membre”, se arãta in nota din 7 aprilie 2011 a Curtii de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE).

“Pe 7 iulie 2011, la trei luni de la hotãrârea pronuntatã in cauza Tatu, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a distrus si ultimele sperante ale celor care sperau ca variantele taxei de poluare ulterioare datei de 15.12.2008 sã nu fie declarate incompatibile cu dreptul european. (…). Spre deosebire de hotãrârea Tatu, in cauza Nisipeanu s-au pus in discutie variantele taxei de poluare aplicabile in perioada 15 decembrie 2008 – 31 decembrie 2010”, explicã avocatul Cosmin Costas.

retur taxa auto 2011
Moment oportun pentru recuperarea taxei

La rândul sãu, si avocatul Gheorghe Piperea este de pãrere cã este un moment oportun ca cei care au plãtit taxa auto sã cearã recuperarea banilor in instantã. “Am informatii cã instante care au respins initial cererile de restituire a taxei auto au admis ulterior cererile de revizuire si astfel oamenii isi pot recupera banii”, a declarat pentru gândul avocatul Gheorghe Piperea. El spune cã statul ar putea fi nevoit sã restituie circa un miliard de euro, dacã va mai intârzia mult restituirea banilor plãtiti pe taxa auto.

Recent, Curtea de Justitie de la Luxemburg (CJUE) a arãtat, intr-o notã, cã taxa pe poluare prevãzutã de legislatia românã, astfel cum a fost modificatã inclusiv in decembrie 2009, este contrarã dreptului Uniunii Europene. Totodatã, CJUE a respins cererea Guvernului de limitare in timp a efectelor hotãrârii acestei instante.
Legislatia românã a instituit, incepând de la 1 iulie 2008, o taxã pe poluare care trebuie sã fie plãtitã cu ocazia primei inmatriculãri a unui autovehicul in România. Reglementarea mentionatã nu face distinctie intre vehiculele fabricate in acest stat membru si cele produse in strãinãtate. De asemenea, aceasta nu face distinctie intre vehiculele noi si vehiculele de ocazie, explicã in nota din 7 iulie Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg.

Ce rãspunde DAE

Oficialii Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE), institutie al cãrei rol este “urmãrirea ca proiectul elaborat de Ministerul Mediului sã nu contravinã dreptului UE” potrivit rãspunsului trimis gândul, sustin cã responsabilitatea privind proiectul taxei auto este de competenta Ministerului Mediului. “Problematica taxei pe poluare este analizatã in Grupul de lucru interministerial organizat sub conducerea Ministerului Mediului, institutia care are competenta de reglementare in domeniu”, se aratã in datele furnizate de DAE.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely a anuntat recent cã Guvernul va lua o decizie privind recent anuntata variantã a taxei auto in urmãtoarele douã sãptãmâni, insã in comitetul interministerial a apãrut o nouã idee, aceea a introducerii unei taxe generale anuale de poluare pentru toate autoturismele.

Proiectul de lege privind noua taxã auto prevedea, in forma redactatã in 17 iunie, ca taxa sã fie redusã cu circa 30% de la 1 iulie 2011, datã de la care sã inceapã si procedurile de restituire a unei diferente de bani cãtre proprietarii de masini deja inmatriculate in tarã. Documentul a fost insã refãcut prin eliminarea datei de 1 iulie 2011, fãrã sã fie avansat un alt termen, astfel cã momentul la care ar urma sã fie introdusã taxa auto redusã cu 30% si sã inceapã restituirea banilor a devenit incert.

Cei care vor returnarea taxei de primã inmatriculare trebuie sã facã cerere la Directia de Finante Publice, iar in cazul refuzului, se pot adresa instantei.

Pentru a vã recupera banii pe taxa auto, aveti nevoie de urmãtoarele acte la dosar:

– Cererea de restituire a taxei, la Directia Judeteanã a Finantelor Publice unde s-a achitat taxa;
– Copie de pe chitanta de platã a taxei;
– Cartea de identitate a autovehiculului eliberatã de RAR + copie certificatã cu mentiunea “conform cu originalul”;
– Original si copie de pe certificatul de inmatriculare a autovehiculului eliberat de Serviciul inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului;
– Un document din care sã rezulte data primei inmatriculari a autovehiculului in strãinãtate;
– Copie de pe cartea de identitate a persoanei;
– Declaratie pe proprie rãspundere cu rulajul mediu anual la datainmatriculãrii in România, exprimat in kilometri;
– Expertiza tehnicã efectuatã de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat

Primul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generalã de Finante Publice Judetene, prin intermediul cãreia se sustine cã taxa este contrarã dreptului comunitar si discriminator si se solicitã restituirea ei, actualizatã cu dobânda legalã pânã la data plãtii. Reprezentantii Directiei sunt obligati sã rãspundã la aceastã cerere in 30 zile.

in situatia in care rãspunsul este negativ, cel care solicitã returnarea taxei trebuie sã intocmeascã o cerere de chemare in judecatã a Directiei Generale a Finantelor Publice pe care o va depune la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a tribunalului in raza cãruia isi are domiciliul.

Surse: Gandul.info & Realitatea.net

Ce parere aveti despre Taxa Auto 2011 si daca ar trebui sa fie recuperata??

Spune-ti pãrerea

Webdesign Cluj, Web Hosting Cluj, Promovare Web