CSA: Cazurile in care primele incasate de brokeri nu mai ajung la asiguratori s-au inmultit

Brokerii se plâng cã societãtile de asigurare le impun clauze abuzive in contractele de intermediere si de multe ori refuzã sã le achite comisioanele datorate, dar Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor (CSA) sustine cã situatiile in care intermediarii “uitã” sã mai vireze asigurãtorilor banii incasati de la clienti sunt tot mai frecvente.
CSA, Asigurari, Brokeri de Asigurari
“A devenit o regulã in ultima perioadã ca brokeri sã nu depunã primele de asigurare incasate. Am descoperit aceste lucruri in controalele pe care le-am efectuat si sunt cazuri in care brokerii nici mãcar nu mai au banii respectivi. De multe ori nu se cunoaste valoarea exactã a primelor care trebuie virate, iar aici au si asigurãtorii o parte din vinã”, a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA, in cadrul conferintei nationale a brokerilor de asigurare.
Declaratiile presedintelui CSA au venit in conditiile in care brokerii au sustinut cã asigurãtorii abuzeazã de pozitia pe care o detin si incearcã sã le impunã clauze abuzive in contracte. “Sunt asigurãtori care au sabotat contractele de intermediere si au trecut la actiuni de subminare a portofoliilor brokerilor in ciuda existentei unui protocol semnat intre asociatia profesionalã a brokerilor (UNSICAR) si cea a societãtilor de asigurare (UNSAR). Sunt cazuri in care asigurãtorii refuzã plata comisioanelor de intermediere sau imputã brokerilor daunele dacã primele de asigurare nu au fost virate la timp”, sustine Zorin Puscasu, membru al UNSICAR.
Brokerii de asigurãri au intermediat anul trecut prime brute in valoare de 3,2 miliarde lei (circa 760 mil. euro), in scãdere cu 0,5% comparativ cu 2009, potrivit datelor CSA.
Primele intermediate de brokeri au reprezentat circa 38% din afacerile asigurãtorilor, cu douã puncte procentuale mai mult decât in anul anterior, in conditiile in care per total piata de asigurãri s-a contractat cu 5,7% in 2010 si a ajuns la prime brute de 8,36 miliarde lei (2 mld. euro).
“CSA a monitorizat foarte atent activitatea brokerilor, iar aceastã actiune care s-a soldat inclusiv cu suspendãri de activitate sau retrageri de autorizatii ca urmare a neregulilor constatate”, a precizat Toncescu. Comisia a sanctionat aproximativ 20 de brokeri numai in ultimele cinci luni.
Pe piatã activeazã insã 530 de brokeri, majoritatea de dimensiuni foarte mici, iar primii o sutã dintre acestia au o cotã de piatã cumulatã de 83%. Brokerii au câstigat anul trecut 511 mil. lei (121 mil. euro) din negocierea contractelor de asigurare si reasigurare, in crestere cu 7% fatã de 2009, in timp veniturile din regularizãri de daune au stagnat la 11,6 mil. lei.
Activitatea brokerilor este concentratã pe segmentul asigurãrilor generale, in special polite auto si de locuinte, asigurãrile de viatã ocupând doar o micã parte din volumul total de afaceri. Politele de asigurare de viatã ar putea fi insã o plasã de sigurantã pentru brokeri având in vedere dependenta acestora fatã de asigurãrile auto.
“Mã astept ca intermedierile prin brokeri sã creascã exponential in urmãtorii ani. Românii au incã bani pentru asigurãri de viatã, deoarece in trecut gradul de penetrare al acestor polite a crescut mai lent decât economia in ansamblu”, comenteazã Theodor Alexandrescu, directorul general al Alico, a treia companie din piata asigurãrilor de viatã.
Si Angela Toncescu spune cã brokerii ar trebui sã-si reducã dependenta de politele de rãspundere civilã auto si sã prindã mai mult teren pe zona asigurãrilor facultative. Intermediarii din asigurãri au fost afectati in ultima perioadã de o serie de reglementãri noi, care interzic vânzarea de polite prin sisteme de tip piramidal sau prin procedeul denumit “bulgãre de zãpadã” – in care un broker asigurã unui client incheierea unei polite la un pret avantajos cu conditia aducerii de cãtre acesta a unui alt client care sã cumpere o asigurare similarã.

Sursa: Zf.ro

Spune-ti pãrerea

Webdesign Cluj, Web Hosting Cluj, Promovare Web