Asigurarea locuintei ramane obligatorie, dar amenzile se vor aplica incepand cu 15 iulie

“Legea asigurarii obligatorii a locuintelor este in vigoare si produce efecte. Cei care nu incheie aceasta asigurare nu ar trebui sa se teama de amenda, ci de faptul ca nu vor primi nici o despagubire de la asiguratori sau autoritati in cazul producerii unor catastrofe, atat de frecvente in Romania”, a declarat astazi Marius BULUGEA, Director General, PAID, in cadrul unei conferinte de presa.
Acesta a precizat, de asemenea, ca “amanarea termenului de aplicare a amenzilor de catre Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) de la 15 ianuarie la 15 iulie 2011 nu are o baza legala si a determinat scaderea drastica a numarului de polite incheiate de PAID. In aceeasi ordine de idei, foarte multi oameni au inteles in mod eronat din comunicatul remis in decembrie de catre MAI ca “nu mai trebuie sa isi incheie asigurarea obligatorie”, a mentionat Marinela NEMES, Director General in cadrul CSA si membru in Consiliul de Administratie al PAID.
Cand se vor aplica amenzile?
Ca raspuns la informatiile prezentate in mass-media astazi, dupa conferinta de presa organizata de catre PAID, oficialii MAI au publicat o nota de informare in care se precizeaza faptul ca “potrivit prevederilor art. 35 din Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor obligativitatea incheierii politelor intervine in termen de un an de la inceperea emiterii politelor, si avand in vedere faptul ca politele de asigurare a locuintelor au inceput sa fie emise in 15 iulie 2010, termenul limita de incheiere a acestora, conform articolului mentionat anterior, este 15 iulie 2011. Dupa aceasta data, primarii vor amenda proprietarii de locuinte care nu au incheiat asigurarea obligatorie”. Totusi, tinand cont de prevederile legale, trebuie sa subliniem faptul ca Legea nr. 260/2008 stipuleaza faptul ca obligativitatea incheierii politelor intervine in termen de un an de la data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de CSA emise in aplicarea legii. Astfel, normele emise de CSA au fost publicate in Monitorul Oficial in luna ianuarie 2009 (Partea I, nr. 3 din 5/1/2009) ceea ce inseamna ca obligativitatea intervine din martie 2010, ori PAID a inceput sa emita polite incepand cu luna iulie 2010.
Daca am o asigurare facultativa, trebuie sa imi fac si asigurarea obligatorie?
Potrivit prevederilor legale in vigoare, cei care au o asigurare facultativa care acopera riscurile prevazute in polita PAD nu trebuie sa incheie si asigurarea obligatorie. Oficialii PAID au tinut insa sa precizeze in cadrul conferintei de presa faptul ca “legea trebuie interpretata ca un tot intreg, iar articolul care se refera la asigurarea facultativa trebuie coroborat cu celelalte. De asemenea, “a fost deja inaintat Parlamentului un proiect de lege pentru modificarea legii actuale, astfel ca la expirarea asigurarii facultative oamenii sa incheie obligatoriu polita PAD”, a subliniat Marinela NEMES.
Ritmul de subscriere a scazut la 400 polite/zi in ianuarie-februarie 2011
“Dupa amanarea de catre MAI a termenului de aplicare a amenzilor, ritmul de subscriere a politelor PAD s-a diminuat semnificativ, ajungand in februarie la cel mult 400 polite/zi, fata de un varf de 14.000 de polite in luna decembrie a anului precedent”, a spus Marius BULUGEA. Pana la data de 4 martie a.c. au fost asigurate 5,6% din cele 8,3 milioane de locuinte existente la nivel national, din care 84% au fost polite de tip A iar 77% au fost incheiate in mediul urban. Precizam ca din numarul total al locuintelor asigurabile un numar de 4,5 milioane sunt in mediul urban (peste 790.000 doar in Bucuresti), iar peste 8 milioane de locuinte se afla in proprietate privata.
“Faptul ca Legea a fost modificata si amenzile au fost amanate nu se poate imputa PAID-ului. Noi nu aplicam amenzi, treaba noastra este sa asiguram functionalitatea legii, sa emitem polite si sa educam populatia referitor la utilitatea unei asigurari, indiferent ca este obligatorie sau facultativa”, a reiterat Radu MUSTATEA, Presedinte Directorat ASTRA Asigurari si Membru in Consiliul de Administrare a PAID.
3 mld. EUR – pagube produse de inundatii in ultimii 5 ani
“Nu exista zona din Romania care sa nu fie inundabila, iar lucrari de consolidare si indiguire nu se mai fac de 15 ani”, a mentionat Marius BULUGEA. Potrivit datelor prezentate de acesta, pagubele produse de inundatiile din ultimii cinci ani au depasit valoarea de 3 mld. EUR (locuinte, poduri, diguri etc.). In aceasta perioada au fost afectate 62.000 de locuinte din care 15.600 au fost distruse in totalitate.
Oficialii PAID au mai precizat faptul ca pe langa amenda, proprietarii care nu isi vor asigura locuintele nu vor beneficia in cazul producerii unuia dintre riscurile acoperite de PAD de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor.
PAID a deschis 16 dosare de dauna si a finalizat sapte
Pana in prezent, PAID a deschis 16 dosare de dauna cu o valoare totala de circa 26. mii EUR, din care au fost finalizate sapte. Despagubirile achitate s-au ridicat la 5.200 EUR, 10 dosare fiind deschise ca urmare a producerii riscului de inundatie, iar sase pentru alunecari de teren.
“PAID are un contract solid de reasigurare. Avem acoperire pentru toate cele 460.000 de polite incheiate pana in prezent si pentru viitoarele contracte incheiate in urmatoarele 6 luni. Nu avem nicio emotie si suntem capabili sa platim orice dauna, pana la suma maxima posibila de 20.000 EUR”, a declarat Directorul PAID. Programul de reasigurare a PAID-ului are o capacitate de 200 mil. EUR cu o retinere proprie de 250.000 EUR, avand si o clauza care presupune plata simultana a daunelor.

O pãrere

  1. Asigurari-Cluj

    E o porcarie ce se intampla. Odata anunta ca se amana, apai ca nu exista suport legal ..

Spune-ti pãrerea

Webdesign Cluj, Web Hosting Cluj, Promovare Web