Asigurãri Locuintã

Cat costa ASIGURAREA OBLIGATORIE A LOCUINTEI si ce riscuri sunt acoperite ?
Pretul Asigurarii Obligatorii de Locuinta este de 20 Euro, polita acoperind 3 riscuri, indiferent de zona in care este amplasata locuinta ta si de riscurile la care este expusa:

1. cutremure
2. inundatii
3. alunecari de teren

Singurele locuinte care nu vor putea fi asigurate sunt cele cu “bulina rosie”. In rest, pot fi asigurate toate locuintele construite in baza unor autorizatii eliberate de autoritatile locale, inclusiv cele din zone in care inundatiile au devenit deja o certitudine aproape in fiecare an.

Ce societati incheie ASIGURAREA OBLIGATORIE a locuintei ?
Politele de asigurare obligatorie de locuintelor (PAD) sunt emise de catre o noua societate – PAID – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, din care fac parte 13 companii de profil.
Doar acesti 13 asiguratori si reprezentantii lor autorizati au dreptul sa vanda politele obligatorii, astfel:
ABC Asigurari
ARDAF
ASTRA Asigurari
CARPATICA Asigurari
CERTASIG
CITY Insurance
PLATINUM Asigurari
CREDIT Europe Asigurari
EUROINS
GENERALI
GRAWE
GROUPAMA
UNIQA

Excluderi ale ASIGURARII OBLIGATORII DE LOCUINTE
NU se vor acorda despagubiri in paza politei obligatorii de asigurare daca:
1. Asiguratul/contractantul nu si-a indeplinit obligatiile decurgand din contract

2. In declaratiile contractantului/beneficiarului sau ale reprezentantilor acestuia, care au stat la baza incheierii contractului de asigurare sau care sunt facute cu ocazia cererii de despagubire ori cu oricare alt prilej, se constata neadevaruri, falsuri, aspecte frauduloase, exagerari sau omisiuni care conduc la inducerea in eroare a asiguratorului, respectiv PAID

3. Beneficiarul nu prezinta dovezi suficiente pentru justificarea dreptului sau la plata despagubirii

4. Pagubele au fost favorizate sau agravate din culpa, pentru partea de dauna care s-a marit cu intentie de catre asigurat/beneficiar ori de persoanele care locuiesc impreuna cu asiguratul/beneficiarul la locuinta asigurata, de prepusii asiguratului/beneficiarului, de persoanele autorizate sa reprezinte beneficiarul pentru obtinerea de despagubiri ori de contractantul asigurarii.

Excluderi ale ASIGURARII OBLIGATORII DE LOCUINTE
Conform Legii nr. 260/2008, se considera culpa in producerea/marirea pagubei numai urmatoarele cazuri:
a) Agravarea intentionata a efectelor unui eveniment asigurat in scopul distrugerii cladirii, daca aceste fapte rezulta din actele incheiate de organele in drept (politia, pompierii, instantele judecatoresti etc.)

b) Construirea de cladiri in zone periclitate de inundatii, prabusiri si alunecari de teren, daca organele in drept au interzis prin acte publicate sau au comunicat in scris asiguratului (inainte de construire) interdictia de a se construi in acea zona, iar pagubele au fost produse de inundatie, prabusire sau alunecare de teren.

c) Beneficiarii asigurarii si asiguratii care, dupa data intrarii in vigoare a Legii nr. 260/2008, vor proceda la construirea, largirea sau modificarea locuintelor fara autorizatie de construire, emisa in conditiile legii, sau cu nerespectarea autorizatiei respective, afectand structura de rezistenta a locuintelor si favorizand expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu vor fi despagubiti in baza asigurarii obligatorii, in cazul producerii riscului asigurat.

Ce patesc daca nu fac asigurarea obligatorie a locuintei ?
Conform Legii 260/2008, nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor, in conditiile prevazute de lege, constituie o contraventie, si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de catre persoanele imputernicite in acest scop de catre acestia.

Daca am deja o asigurare FACULTATIVA, mai trebuie sa fac si una OBLIGATORIE pentru locuinta ?
Daca ai sau daca intentionei sa inchei o asigurare facultativa pentru locuinta ta, nu mai este necesar sa inchei asigurarea obligatorie a locuintei !

Ce este ASIGURAREA FACULTATIVA A LOCUINTEI ?
Asigurarea facultativa a locuintei si/sau bunurilor continute in aceasta este una dintre cele mai importante asigurari non-viata pe care le poti incheia ca persoana fizica.

Fenomenele naturale, calamitatile, incendiul, explozia pot distruge agoniseala de o viata a unei familii. Daca pentru prevenirea incendiului sau exploziei exista astazi solutii tehnice din ce in ce mai perfectionate, inundatiile sau cutremurele sunt practic imposibil de prevenit sau de evitat.

Pe scurt insa, asigurarile facultative de locuinte sunt produse specifice ale companiilor de profil, prin care se pot asigura apartamente, case sau imobile in intregime impotriva producerii anumitor riscuri prevazute in contractul de asigurare. Acoperirea oferita prin intermediul politei vine in schimbul platii de catre contractantul asigurarii a unei prime, reprezentand costul asigurarii.

Excluderi pentru ASIGURAREA FACULTATIVA A LOCUINTEI ?

Va recomandam sa verificati care sunt excluderile mentionate in polita pe care doriti sa o incheiati inainte de a lua o decizie in acest sens.
IN GENERAL insa, nu sunt cuprinse in asigurarea facultativa a locuintelor si deci nu se despagubesc pagubele produse de sau provenind din/ca urmare a:

1. proclamare a starii exceptionale sau a razboiului
2. confiscare, expropriere, nationalizare, rechizitionare, sechestrare, distrugere sau avariere din ordinul oricarui guvern de drept sau de fapt sau oricarei autoritati publice
3. explozie atomica, radiatii sau infestari radioactive
4. poluare sau contaminare din orice cauza
5. uzura, fermentatie, distrugeri provocate de ciuperci, insecte, rozatoare, pasari si alti daunatori, coroziune, precum si cele produse de afumare, patare sau parlire dintr-o sursa normala de caldura
6. reparatiile, reconditionarile sau restaurarile nereusite.

Totodata, un principiu de baza al asigurarilor este ca se despagubesc acele daune produse ca urmare a unor evenimente cu caracter intamplator.

Astfel, pentru a fi despagubit, producerea evenimentului asigurat trebuie sa nu depinda de vointa asiguratului sau a beneficiarului asigurarii.

In cazul in care unul dintre acestia au contribuit, direct sau indirect, la producerea riscului asigurat, pentru ca astfel sa poata primi despagubirea, se risca pierderea tuturor drepturilor aferente contractului si nu numai.

Cat costa ASIGURAREA FACULTATIVA A LOCUINTEI ?
Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 – 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo unde este cazul – pentru politele facultative.
Asta inseamna ca pentru o locuinta de 60.000 EUR veti plati o prima anuala intre 60 si 240 EUR. Diferenta majora este data de riscurile acoperite, care sunt extrem de importante prin prisma alegerii unui produs.

Important este CE cumperi, nu CAT platesti si raportul dintre cele doua… Mai multe detalii, inclusiv o calculatie de prima, puteti gasi aici!

Astfel, intrebarea importanta ce trebuie avuta in vedere la contractarea unei astfel de asigurari facultative este: care sunt riscurile acoperite si ce sume asigurate se aleg?
Suma asigurata a locuintei este valoarea reala a acesteia, iar pentru a fi stabilita de catre societatea de asigurare trebuie sa furnizati urmatoarele date: anul constructiei, materialele folosite, finisaje interioare si exterioare, suprafata etc. Click aici pentru mai multe detalii!

Suma asigurata pentru accidente si raspunderea legala fata de terti se stabileste de catre asigurat la incheierea politei. In functie de riscurile acoperite si de suma asigurata, societatea de asigurari va calcula prima de asigurare.
Tinand cont de aceste criterii (riscuri acoperite, suma asigurata etc.) si in baza sfatului unui agent sau broker de asigurari se poate lua o decizie fundamentata.
Nu uitati faptul ca seriozitatea si calitatea serviciilor oferite de o companie de asigurari sunt cu adevarat relevante numai in momentul producerii riscului asigurat.
Cel mai bine este sa optati pentru asigurarea completa cu acoperirea tuturor riscurilor, dar daca posibilitatile financiare va limiteaza puteti elimina acoperirea unor riscuri si astfel polita devine mai ieftina.

Cum se stabileste valoarea asigurata a locuintei ?
Asiguratul, deci clientul, este cel care trebuie sa propuna companiei de asigurari valoarea de asigurare (denumita suma asigurata), dar se recomanda ca decizia finala sa fie luata si in functie de sfatul agentului de asigurare sau al brokerului.

PRINCIPIUL TEORETIC de la care trebuie sa se plece este incheierea unei asigurari corecte, la o valoare asigurata care sa permita inlocuirea bunului afectat prin reconstructie.
Astfel, specialistii recomanda ca in cazul locuintelor de tip apartament de bloc sa se incheie asigurarea facultativa la valoarea de piata (atentie insa la evolutia pietei!), in timp ce pentru locuintele de tip casa sa se stabileasca suma asigurata pe baza valorii reale, de inlocuire (adica la valoarea inscrisa in grilele de preturi conventionale ale asiguratorilor).
Terenurile NU se asigura.

PRACTICA din Romania este ca suma asigurata pentru cladiri si bunuri sa reprezinte valoarea de piata a acestora la data asigurarii.

Cu toate acestea, valoarea reala este aceea care reprezinta valoarea de reconstructie a acelui imobil, impreuna cu imbunatatirile care au fost aduse pe parcurs.
Atentie!
– Daca imobilul este supraasigurat (suma asigurata este mai mare decat valoarea dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat), veti fi despagubit conform valorii reale, adica cea din raportul de evaluare. De aceea nu asigurati imobilul la o valoare mai mare decat cea reala.
– Daca imobilul este subasigurat, veti fi despagubit proportional cu prima de asigurare platita. Acest principiu se aplica atat in cazul daunelor totale, cat si al celor partiale. (Exemplu: daca apartamentul valoreaza 100.000 euro si este asigurat la 50.000 euro si in urma unui incendiu un perete a fost distrus integral, atunci veti primi jumatate din suma necesara reconstruirii acelui perete).

Webdesign Cluj, Web Hosting Cluj, Promovare Web